Aanval van vissers bij actie tegen jacht op bedreigde Blauwvintonijn. Greenpeace is in actie gekomen bij de start van het jachtseizoen op de bedreigde blauwvintonijn in de Middellandse Zee. De actievoerders probeerden de tonijn te bevrijden uit vissersnetten van een Frans schip, toen ze door andere tonijnvissers uit de omgeving omsingeld en aangevallen werden. Verschillende rubberboten werden lekgestoken en één Greenpeace-actievoerder raakte flink gewond toen een visser zijn been met een haak doorboorde.

Greenpeace is met twee schepen aanwezig in het gebied ten zuiden van Malta. Bemanningsleden van de Rainbow Warrior en de Arctic Sunrise lanceerden snelle rubberboten met actievoerders in het water, om tonijn in het ringnet van het schip Jean Marie Christian 6 te bevrijden. In de gewelddadige reactie die volgde, werden twee van de zeven Greenpeace-rubberboten door boze vissers met messen bewerkt, of overvaren door vissersboten.

Drastische maatregelen
“Greenpeace probeert deze vissers te stoppen omdat onze oceanen beschermd moeten worden. En om de toekomst van de blauwvintonijn veilig te stellen. Wij voeren actie omdat politici en bestuurders dat niet doen”, zegt campagneleider Oliver Knowles van Greenpeace.
Greenpeace waarschuwt al jaren dat de blauwvintonijn verdwijnt als er nu geen drastische maatregelen worden getroffen, zoals een nul-quotum voor bedreigde soorten. Dat betekent dat de jacht op de blauwvintonijn onmiddellijk moet stoppen, zodat de soort kan herstellen van jarenlange overbevissing. De acties in het Middellandse Zeegebied gaan door tot het einde van het tonijnvisseizoen op 15 juni.

Zeereservaten
Wetenschappers zijn het er over eens dat de blauwvintonijn al binnen een paar jaar verdwijnt als het tempo van bevissing niet omlaag gaat. Zo'n 90% van alle grote vissoorten, zoals de tonijn, is al uit onze oceanen verdwenen. Greenpeace pleit daarom voor het instellen van een wereldwijd netwerk van zeereservaten, waarin schadelijke activiteiten zoals visserij en olieboringen verboden zijn. Ook het Middellandse Zeegebied moet zo'n beschermd zeereservaat worden. Alleen zo is een gezonde toekomst van de oceanen en visbestanden mogelijk.
Bron: greenpeace.nl

Kijk ook eens op: www.zeereservaten.nl

 
Nieuwsflits
Kikkertunnels voorkomen slachtoffers

Onder de Fonteinallee bij Kasteel Doorwerth wordt een ecopassage voor amfibieën aangelegd, met financiële steun van de provincie Gelderland. Jaarlijks vinden vele padden, kikkers en salamander de dood op deze weg. De ecopassage moet de dieren beschermen tegen het verkeer.

Lees meer...
Twitter
Zoeken