De noodtoestand voor zwerfhonden in Roemenië. Het Koningshuis bemoeit zich er mee! - Prinses Maja von Hohenzollern is bereid volgende week naar Nederland af te reizen om de Nederlandse pers te woord te staan over de massale hondenslachting in Roemenië. Volgende week zal de Roemeense Kamer van Afgevaardigden stemmen voor een wetswijziging die het afslachten van de circa 3 miljoen loslopende honden legaliseert.

In Oost- en Zuid- Europa kent men enorme zwerfdierproblemen. In landen als Roemenië, Bulgarije, Spanje en Portugal, maar ook Turkije leven miljoenen zwerfhonden en zwerfkatten op straat

Culturele normen en waarden en de omgang met dieren zijn er simpelweg anders dan in Nederland.

Sinds de val van Ceausescu is in Roemenië een enorm zwerfhondenprobleem ontstaan. Er zijn inmiddels veel mensen en dierenorganisaties die er alles aan willen doen deze voorgenomen massamoord te verhinderen.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft in de jaren negentig wetenschappelijk bewezen dat het doden van honden geen enkel effect heeft. Gebleken is dat castreren/steriliseren de enige effectieve wijze is om zwerfhondenpopulaties terug te dringen, naast het informeren van de inwoners om op een verantwoordelijke wijze met hun honden om te gaan. Zwerfhonden worden gecreëerd door de mensen zelf, het zijn immers geen wilde dieren die onafhankelijk van de mens kunnen leven.

Op 10 maart schreef de Europese Commissie een brief aan de Roemeense overheid om niet te stemmen voor massale doding, omdat dit niet in de geest is van het Verdrag van Lissabon noch in die van het Europees Parlement.

Sinds deze week heeft de Nederlands stichting Animal Foundation Platform intensief contact met de Duitse Prinses Maja von Hohenzollern die zich inzet voor de dreigende hondenslachting in Roemenië. Zij is nauw verbonden met Roemenië, omdat de eerste koning van Roemenië een Von Hohenzollern was.

Onlangs keerde zij terug van een reis naar Roemenië, waarbij ze voor de Roemeense televisie pleitte voor de zwerfhonden. Prinses Maja heeft filmmateriaal beschikbaar dat zij graag wil tonen aan de Nederlandse pers. Zij wil daarvoor naar Nederland komen om hier te vertellen en te laten zien waarom zij bezwaar maakt tegen dit beleid in Roemenië.

Met dit bericht sturen wij u een Word-document met alle informatie over het Animal Foundation Platform. Het Platform werd opgericht om 110 Nederlandse stichtingen die zich bezighouden met de buitenlandse zwerfdierproblematiek samen te brengen; kennis te delen en samen sterker te staan.

Omdat de nood hoog is en de kans aanwezig is, dat de Roemeense Kamer van Afgevaardigden voor massale doding stemt, dient er een omslag te komen en zou het bezoek van prinses Maja aan Nederland op zeer korte termijn het meest wenselijk zijn.

 
Nieuwsflits
Hans van 't Noordende Dierenbeschermer van het Jaar 2012

Hans van 't Noordende Dierenbeschermer van het Jaar 2012 - Gloria en Sterre Jonge Dierenbeschermer van het Jaar - Woensdagavond is tijdens het Dierenbeschermers Gala in de Rode Hoed te Amsterdam bekend gemaakt dat Hans van 't Noordende Dierenbeschermer van het Jaar 2012 is geworden.

Lees meer...
Twitter
Zoeken