Dierenartsen willen dat op etiketten van vleesproducten wordt vermeld of het dier bedwelmd of ritueel is geslacht. Volgens de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) worden in Nederland naar schatting twee miljoen dieren onbedwelmd geslacht en ,,dit vlees komt onherkenbaar in de gangbare consumptiekanalen terecht'', aldus de KNMvD donderdag.

Bij onbedwelmd of ritueel slachten wordt de keel van het dier met een scherp mes doorgesneden. Vorig jaar vroegen de dierenartsen al om een verbod omdat deze manier van slachten ,,het welzijn van dieren op onaanvaardbare wijze aantast''. De Partij voor de Dieren viel de dierenartsen bij en diende een wetsvoorstel in om een verbod in te voeren. Dat voorstel ligt nog bij de Tweede Kamer, aldus de KNMvD.

De dierenartsen vinden dat zo lang het ritueel onbedwelmd slachten in Nederland is toegestaan, consumenten op basis van duidelijke etikettering moeten kunnen kiezen tussen vlees dat afkomstig is van een bedwelmd of onbedwelmd geslacht dier. ,,Consumenten willen tegenwoordig kunnen kiezen voor duurzaam geproduceerd voedsel en dierwelzijn speelt hierbij een belangrijke rol'', aldus de KNMvD.
Bron: ANP

 
Nieuwsflits
Olievogels worden vrijgelaten

Hoewel het olielek nog steeds niet is gedicht, komt er ook goed nieuws uit de Golf van Mexico. Zo'n 300 bruine pelikaans zijn genoeg hersteld om weer te worden vrijgelaten.

Lees meer...
Twitter
Zoeken