Stichting AAP vindt herplaatsadres voor 18 Java-apen - op 24 oktober 2012 gaat een grote groep van 18 vrouwelijke Java-apen van Stichting AAP een mooi nieuw leven tegemoet op het Spaanse eiland Menorca.

De dieren kwamen in januari 2012 naar AAP, toen een laboratorium besloot te stoppen met proeven op apen en de dieren in een gespecialiseerde opvang onder te brengen.

Omdat het om zo'n grote groep dieren ging en de quarantaine van AAP stampvol zat maakte AAP speciaal voor deze apen ruimte op een van haar Apeneilanden. AAP bouwde een veilig buitenverblijf, waar de dieren vrijuit konden spelen en van de zon en frisse lucht konden genieten. Dit was even wennen voor de apen: ze hadden hun hele leven doorgebracht in een steriele omgeving zonder buitenverblijf. Ze bleven dan ook in eerste instantie binnen, maar zodra leidster Gemuk (Indonesisch voor Dapper) haar eerste stapjes buiten zette, volgde de rest ook. Het verblijf op de Apeneilanden was van tijdelijke aard, want AAP startte vrijwel direct met het zoeken naar een permanent herplaatsadres. Dit vond AAP op het zonnige Spaanse eiland Menorca.

Voor de herplaatsing van de dieren scheelde het enorm dat ze al in een sociale groep bij AAP binnenkwamen. Mede hierdoor is het mogelijk dat de dieren al binnen een paar maanden na binnenkomst kunnen verhuizen. David van Gennep, directeur AAP: "Gemuk en haar groepsgenoten kunnen helaas niet terug naar Indonesië (waar Java-apen oorspronkelijk vandaan komen), maar zien in dierenpark Lloc de Menorca een mooi verblijf onder de Spaanse zon tegemoet. Ze krijgen een grote binnen- en buitenruimte en kunnen overal klimmen en spelen. De dieren kunnen het uitstekend met elkaar vinden en hebben nog een heel leven voor zich. We zijn erg blij dat alle betrokkenen deze dieren een tweede kans en een goed pensioen gunnen".

 
Nieuwsflits
Hans van 't Noordende Dierenbeschermer van het Jaar 2012

Hans van 't Noordende Dierenbeschermer van het Jaar 2012 - Gloria en Sterre Jonge Dierenbeschermer van het Jaar - Woensdagavond is tijdens het Dierenbeschermers Gala in de Rode Hoed te Amsterdam bekend gemaakt dat Hans van 't Noordende Dierenbeschermer van het Jaar 2012 is geworden.

Lees meer...
Twitter
Zoeken