Als Japan in november niet is gestopt met het jagen op walvissen in de Zuidelijke IJszee, dan kan het internationale juridische actie verwachten. Dat heeft Australië vrijdag laten weten.

Premier Kevin Rudd zei op de Australische televisiezender 7TV te hopen dat Japan na onderhandelingen en overleg vrijwillig besluit te stoppen met de walvisjacht. ‘Maar als dat niet doorgaat – en ik zeg het heel direct – nemen we juridische stappen voor het jachtseizoen in november 2010 begint.’

De Japanse minister van Buitenlandse Zaken, Katsuya Okada, brengt dit weekeinde een bezoek aan Australië. Canberra heeft eerder gedreigd stappen te ondernemen tegen de Japanse walvisvaart, maar waarnemers zeggen dat de toon en timing van Rudd, vlak voor het bezoek van Okada, zijn woorden meer gewicht geeft.

Ondanks een internationaal moratorium op commerciële walvisvaart uit 1986, doodt Japan jaarlijks honderden walvissen. Het land zegt dat de jacht is bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek.
Bron: Volkskrant

 
Nieuwsflits
Motie moratorium megastallen aangenomen

De Tweede kamer heeft op de laatste dag voor het reces een motie aangenomen voor een landelijk moratorium op de bouw van megastallen. Een enorme doorbraak in de discussie om de megamorfose van het Nederlandse platteland te stoppen.

Lees meer...
Twitter
Zoeken