Nederlandse bedrijven exporteren machinerie voor de bio-industrie in het buitenland die niet voldoet aan de Europese normen voor dierenwelzijn.

Deze bedrijven krijgen hierbij steun van de overheid. Dat blijkt uit een rapport dat World Animal Protection heeft laten maken.

 

 

Dieronvriendelijke bio-industrie

Nederlandse bedrijven leveren een scala aan systemen voor de industriële veehouderij aan landen als Rusland, China en Kazachstan. Dat gaat van stalhuisvestigingen tot veevoer. Al die dingen zouden dierenwelzijn kunnen bevorderen, maar vaak doen ze dat niet. Ze dragen juist bij aan systemen met slecht dierenwelzijn. Bedrijven zijn betrokken bij de bouw van varkensgevangenissen, plofkipfabrieken en legbatterijen: dingen die hier verboden zijn.

 

Steun aan dierenleed

Uit een rapport van de WAP (“Merchants of misery”) blijkt dat de Nederlandse overheid deze bedrijven ondersteunt. Dat doen ze door bijvoorbeeld het verstrekken van informatie en assistentie, het sponsoren van handelsbeurzen of het geven van onderzoekssubsidies. Maar daarbij kijkt de overheid niet genoeg of die bedrijven zich wel houden aan de normen voor dierenwelzijn, zegt WAP directeur Dirk Jan Verdonk. Terwijl overheidssteun juist ingezet kan worden om dierenwelzijn wereldwijd te bevorderen.

 

Petitie

WAP is een petitie gestart om aan te bieden aan minister Kaag van Buitenlandse Handel. Dinsdag 19 december wordt het rapport aangeboden aan de vaste commissie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

vroegevogels.bnnvara.nl/nieuws/nederlandse-overheid-steunt-export-van-dierenleed

 
Nieuwsflits
Zeldzame krokodillen in reservaat Cambodja

Dierenbeschermers hebben tientallen krokodillen van een ernstig bedreigde soort aangetroffen in een wildreservaat in Cambodja. DNA-onderzoek naar de krokodillen toonde aan dat het in bijna vijftig procent van de gevallen ging om Siamese krokodillen.

Lees meer...
Twitter
Zoeken