Reclame Code Commissie: Kip inderdaad goedkoper dan kattenvoer. “De mededeling dat kip goedkoper is dan kattenvoer is feitelijk juist.” Die conclusie trekt de Reclame Code Commissie over een radiospot van Wakker Dier. Een klacht tegen de radiospot is daarom afgewezen.  Verder is de RCC van oordeel dat de reclame niet misleidend is. Wakker Dier beoogt met deze spot mensen wakker te schudden: de lage prijzen in de supermarkt leiden tot prijsdruk in de productieketen die uiteindelijk ten koste gaat van dierenwelzijn. Wakker Dier zal de komende tijd in haar campagne tegen de gewraakte kiloknaller nog vaak de vergelijking tussen kip en kattenvoer maken: “Een kilo kip in de winkel is een kilo dier, geen dumpartikel. Wij hopen dat mensen wakker worden en met plezier dieper in hun portemonnee tasten voor een kip, zoals ze dat ook voor hun kat doen.”

Tekst radiospot:
Nu bij u in de supermarkt: kipfilet, nog goedkoper dan kattenvoer.
We hebben het zover laten komen dat kip vaker goedkoper is dan kattenvoer. Wat voor een leven denk jij dat zo’n kip heeft gehad? Word wakker, kijk op wakker dier.nl wat jij kunt doen.

Boer krijgt voor een kip maar €1,50
De boer betaalt  25 cent voor een kuiken en verkoopt zes weken later een kip voor €1,50 aan de slachterij. Dus voor minder dan een prijs van een kopje koffie wordt een kuiken 6 weken lang gevoerd, wordt de stal verwarmd en krijgt het dier medicijnen waaronder antibioticum toegediend. Na die zes weken weegt het kuiken gemiddeld 2,2 kilo. Driekwart van deze kuikens heeft zweren aan de pootjes of blaren op de borst doordat zij zes weken lang in hun eigen ontlasting leven. Door de lage prijs die de boer ontvangt, moet de boer steeds opschalen om een normaal salaris te verdienen. Geld voor extra maatregelen om dierenwelzijn te bevorderen is er niet. Een bedrijf met 90.000 ‘kip-plaatsen’ is heel gewoon. Dagelijks gaan in Nederland een miljoen kippen naar het slachthuis.

Een Volwaard kip levert de boer ongeveer één euro meer op, ongeveer €2,40. Deze kip is een langzamer groeiend ras en is daardoor veel beweeglijker. Hiermee zijn ook problemen zoals borstblaren en voetzweren, waar gangbare kuikens massaal aan lijden, vele malen minder. Ook het antibioticum gebruik is lager.

Een biologische kip kost bij de boer €5,25. Deze kip wordt 12 weken oud, en heeft een wei om in te scharrelen. Antibioticum gebruik is bij biologische kippen uit den boze. Dit is ook niet noodzakelijk om de kippen op de been te houden zoals bij vleeskuikens.

 
Nieuwsflits
Ultieme ontspanning voor asielhonden

Negentien asielen met een erkenning van de Dierenbescherming krijgen een nieuwe speelweide als uitlaatklep voor hun honden om verveling en stress tegen te gaan.

Lees meer...
Twitter
Zoeken