Gorilla's in Centraal-Afrika worden bedreigd door illegale houtkap, mijnbouw en jagers die de mensapen doden voor hun vlees. Dat staat in een gezamenlijk rapport van de Verenigde Naties en Interpol dat woensdag is gepubliceerd. Een eerder rapport uit 2002 schatte dat in 2030 nog slechts tien procent van de gorilla's zou zijn overgebleven. De auteur van dat rapport acht die schattingen nu te optimistisch. ‘We vrezen nu dat de gorilla's in de meeste delen van hun leefgebied binnen vijftien jaar uitsterven’, aldus Christian Nellemann van het milieuprogramma van de VN (UNEP).

Hout voor China
Een van de gevaren voor de gorilla is een grote toename van houtkap, grotendeels bestemd voor China. Daarnaast hebben ook militante facties grondgebied van de gorilla's ingenomen, waardoor bescherming van de mensapen extreem moeilijk is geworden. Bevolkingsgroei en het dodelijke ebola-virus zorgen verder ook voor sterfte onder gorilla's.

Waakzaam
Het rapport roept op tot grotere waakzaamheid bij Europese en Aziatische bedrijven, die gebruik maken van dochterondernemingen om hout en andere grondstoffen te onttrekken aan Centraal-Afrika.

Het milieuprogramma van Interpol zei dat de gorilla's slachtoffer worden van criminele bendes die geen rekening houden met nationale en internationale wetten die erop gericht zijn diersoorten te beschermen.

Ook positief nieuws
Toch was er ook goed nieuws in het rapport. Onderzoek in een gebied in het oosten van Congo heeft het bestaan aangetoond van 750 voorheen onbekende, ernstig bedreigde laaglandgorilla's.
Bron: Het Nieuwsblad

 

 
Nieuwsflits
Sierlijke witsnuitlibel na 40 jaar herontdekt

Opnieuw zeldzame libel in de Weerribben gevonden. In de Weerribben heeft een van de deelnemers aan een Staatsbosbeheer excursie een vers exemplaar van de sierlijke witsnuitlibel aangetroffen.

Lees meer...
Twitter
Zoeken