Bijna overal in Nederland wordt de natuur strak beheerd, maar in de Oostvaardersplassen gaan de heckrunderen, edelherten en konikpaarden zoveel mogelijk hun eigen gang. Ze worden niet bijgevoerd en het afschieten van zwakke exemplaren moet onnodig lijden voorkomen.

Henk Jan Ormel, Tweede Kamerlid voor het CDA, wil een andere aanpak. Vijf vragen aan Ormel, vooruitlopend op het spoeddebat woensdag in de Tweede Kamer.
 
Wat is er mis in natuurgebied Oostvaardersplassen?
Er duiken beelden en berichten op van dieren die enorm lijden. Beelden van een verzwakt hert dat door de poten zakt en een stervend paard: het vormt echt maar het topje van de ijsberg. De herten en runderen lopen nu aan het einde van de winter op een modderige vlakte waar ze ook de bast al van de bomen hebben gegeten.
 
Maar dat is toch zo afgesproken?
Ze lijden allemaal honger. Dat was niet de afspraak, want die was dat dieren niet onnodig zouden lijden. Maar ze worden veel te laat geëuthanaseerd.

Volgens de laatste voorlopige cijfers is de diersterfte deze strenge winter niet fors toegenomen.
Die cijfers zeggen nog niks, want de grote sterfte zit doorgaans aan het einde van de winter.
 
Hoe moet het dan?
Laat deskundigen beoordelen of er nu een calamiteit is. Als dat zo is, moet je wat hooi of stro kunnen bijvoeren zodat het maagdarmkanaal van de grazers goed kan blijven werken. Maar als je A zegt, moet je ook B zeggen. Dus stop met dit experiment en de soortgelijke aanpak op de Veluwe. Je kunt hier de natuur niet haar werk laten doen; je moet het aantal reguleren. Wij mensen hebben de dieren daar uitgezet en het hek dichtgedaan en daardoor lijden de runderen nu honger in een afgesloten gebied. Dit is een soort Jurassic Park op de bodem van de Zuiderzee.
 
Eind januari vonden een Kamermeerderheid en minister Gerda Verburg nog dat er nu geen reden is om in te grijpen. Ze wilen volgens afspraak pas in 2011 kijken of het beheer anders moet in de Oostvaardersplassen. Waarom toch nu dit debat?
 Dieren lijden nu. Het verbaast me enorm dat partijen die al vragen stellen als tijdens carnaval zabravinkjes worden losgelaten in een bar dit gewoon laten gebeuren. (ANP/BVDL)
Bron: ad.nl

 
Nieuwsflits
Hans van 't Noordende Dierenbeschermer van het Jaar 2012

Hans van 't Noordende Dierenbeschermer van het Jaar 2012 - Gloria en Sterre Jonge Dierenbeschermer van het Jaar - Woensdagavond is tijdens het Dierenbeschermers Gala in de Rode Hoed te Amsterdam bekend gemaakt dat Hans van 't Noordende Dierenbeschermer van het Jaar 2012 is geworden.

Lees meer...
Twitter
Zoeken