De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft in 2009 1002 dieren bij hun eigenaar weggehaald vanwege mishandeling of verwaarlozing. Dat is een stijging van veertig procent ten opzichte van 2008. Ook is het aantal dumpingen van dieren met 45 procent gestegen tot 211. In de meeste gevallen van deze ‘kwaadwillige verlatingen’ gaat het om katten en honden.

Een mogelijke verklaring voor de grote stijging in het aantal bij hun eigenaar weggehaalde dieren is dat het sinds 1 juli 2008 mogelijk is om niet alleen strafrechtelijk maar ook bestuursrechtelijk op te treden tegen misstanden. Hierdoor worden zaken niet langer in slepende procedures beslecht, waarbij de kosten voor rekening van de Staat zijn, maar kunnen dieren op kosten van de eigenaar naar een opvangadres worden gebracht. De eigenaar betaalt alle kosten, van transport en opvang tot dierenarts en eventuele medicatie.

Volkstuinencomplex
Opvallende zaken waarin afgelopen jaar bestuursrechtelijk werd opgetreden waren de inbewaringneming, eind maart, van veertien Japanse Spaniels en het weghalen, in mei, van 27 honden bij een handelaar in Wierden. In december werden van een volkstuinencomplex in Laarbeek vijf honden en vier jonge katten weggehaald. Over 2009 staan meldingen over honden nog steeds bovenaan (34%), gevolgd door pony’s en paarden (30%) en katten(18%). De meeste meldingen gaan over vermeende verwaarlozing.
Bron: dierenbescherming.nl

 
Nieuwsflits
Even lucht voor 100.000 ganzen

De minstens 100.000 ganzen die per 1 oktober vergast zouden worden met biociden kunnen voorlopig opgelucht ademhalen. De beslissing is tot 1 januari volgend jaar uitgesteld. Hiertoe nam de Tweede Kamer met brede steun een motie aan.

Lees meer...
Twitter
Zoeken