In Zweden zijn zaterdag duizenden mensen op zoek gegaan naar een wolf om te schieten. Voor het eerst in 45 jaar is er een 'allemansjachtrecht' om de wolvenpopulatie uit te dunnen. Bijna elfduizend Zweden hebben een vergunning gekregen. In totaal mogen tot half februari 27 wolven worden geschoten.
In Zweden leven volgens het landelijke natuurbeschermingsinstituut (Naturvardsverket) ongeveer 250 wolven. De dieren vallen soms rendieren en ander vee aan. Vanwege deze economische reden mogen er in Zweden volgens het parlement hooguit 210 wolven leven. Na een succesvolle paartijd is volgens de overheid een overschot ontstaan.

Jagers worden ieder jaar ingeschakeld om wolven te schieten, bijvoorbeeld als ze vee hebben gedood. Het 'allemansjachtrecht' is volgens Naturvardsverket een experiment. Om te voorkomen dat er te veel wolven worden doodgeschoten, moeten jachtleiders elk uur bellen of het quotum al bereikt is. Zaterdag om 10.30 uur waren al zeker twee wolven gedood.

De wolf was in Scandinaviƫ bijna uitgestorven toen in de jaren zeventig een jachtverbod werd ingesteld. Noorwegen en Zweden werkten jarenlang aan een herintroductieprogramma, dat volgens de twee landen meer dan geslaagd is. Een Zweedse natuurbeschermingsorganisatie vindt echter dat de populatie wolven nog niet gezond is. De organisatie heeft daarom een klacht ingediend bij de Europese Commissie in de hoop dat de Zweedse jacht wordt gestopt.
http://www.biteback.be/news/detail.php?news_id=5727
Bron: De Telegraaf

 
Nieuwsflits
WNF-Rangers, drie ton voor neushoorns!

WNF-Rangers en vele andere kinderen in Nederland hebben de afgelopen maanden maar liefst 300.363,- euro opgehaald voor de bedreigde neushoorns in Afrika en Aziƫ!

Lees meer...
Twitter
Zoeken