Kokhalzend en voor een verbijsterd publiek heeft Giel Beelen zich in de try-out voor zijn nieuwe TV-programma 'Giel' laten dwangvoederen door Wakker Dier. Giel koos voor de dwangvoedering om een statement te maken tegen de foie gras productie waarbij eenden en ganzen wekenlang gedwangvoederd worden.

WAKKER DIER PRODUCEERT
'FOIE GRAS DE GIEL'
EERSTE MENSELIJKE FOIE GRAS DWANGVOEDERING
 
KOKHALZENDE GIEL BEELEN HEEFT GENOEG VAN DWANGVOEDERING

Het was de eerste keer dat een mens de foie gras dwangvoedering onderging. De unieke beelden komen Wakker Dier erg van pas in haar campagne tegen foie gras. De dwangvoedering leek op het laatste moment te worden afgelast. Een speciaal ingehuurd medisch team weigerde de dwangvoedering toe te passen. Hanneke van Ormondt van Wakker Dier sprong bij: 'Wakker Dier heeft die dwangvoedering al vaak gezien dus ik wist precies hoe de foie gras productiemethode in zijn werk gaat'. Een slang werd diep in de keel tot de maag van Giel gebracht en grote hoeveelheden vla werden naar binnen gespoten. Giel moest kokhalzen (zoals eenden en ganzen) en het publiek viel verbijsterd stil.

Vele winkel en horecabedrijven laten foie gras links liggen vanwege het dierenleed. Bijenkorf sloot zich afgelopen kerst aan bij goed gezelschap van onder meer Makro, Lucas Klamer, Super de Boer, Edah, het restaurant in de Tweede Kamer, Le Cirque van Joop van den Ende en sterkok Kranenborg, Rabobank, G7 (horeca-organisatie van 175 toprestaurants) en vele restaurants. Uit onderzoek dat Wakker Dier vlak voor kerst presenteerde blijkt dat consumenten in overgrote meerderheid foie gras ‘het meest foute kerstgerecht’ vinden.

De productie van foie gras is vanwege het ernstige dierenleed in Nederland, evenals in veel andere landen, verboden. De import is echter niet verboden. De eenden en ganzen worden met trechters en buizen 2 tot 3 weken lang meermalen per dag pneumatisch gedwangvoederd om in enkele weken tijd vijf tot tien keer grotere levers te krijgen dan normaal. Dagelijks wordt zo ongeveer één vierde van het lichaamsgewicht aan vette maisbrij naar binnen gepompt. Hierdoor ontstaat een extreem vette ziekgemaakte lever die in luxe restaurants als delicatesse wordt geserveerd. Eerder concludeerden wetenschappers van de Europese Commissie al dat de productie van foie gras gepaard gaat met veel dierenleed. Zij constateerden vaak verwondingen aan de slokdarm aan het begin van de dwangvoederperiode als de ganzen en eenden nog een kokhals-reflex hebben. De dieren worden zo vet dat sommigen aan het eind amper meer kunnen lopen. Door de dwangvervetting gaat de lever disfunctioneren. Tijdens het dwangvoederen ontstaan vaak spijsverteringsziektes, 'wet neck' (abnormale vetuitscheiding) en ontstekingen aan de poten vanwege het houten of draadgazen rooster. Bij aankomst in de slachterij blijkt dat 30 tot 70% van de dieren botbreuken en kneuzingen te hebben. 40 Tot 70% van de dieren heeft ernstige verwondingen aan de keel en nek vanwege de buisvoedering. Tijdens de dwangvoedering stijgt de sterfte met een factor 10-20.

 
Nieuwsflits
Regeerakkoord voor verbod op wilde dieren in circussen

De Acties van Bite Back werpen vruchten af: Het regeerakkoord voor verbod op wilde dieren in circussen komt eraan. Vandaag werd bekend bij de presentatie van het regeerakkoord dat er een verbod gaat komen op het gebruik van wilde dieren in het circus.

Lees meer...
Twitter
Zoeken