94% van de bedrijven in Nederland die dons- en veren producten verkopen wil geen antwoord geven op de vraag waar hun producten vandaan komen. Het is aannemelijk dat deze door het levend plukken van ganzen zijn verkregen.

IKEA heeft het goede voorbeeld gegeven en is inmiddels gestopt met de verkoop van ganzen dons na een undercover onderzoek van de Zweedse TV in samenwerking met VIER VOETERS over het levend plukken van dieren. Het beeldmateriaal laat het massaal plukken van ganzen zien, de ruwe behandeling, de verwondingen die dichtgenaaid worden zonder verdoving en vogels die dood aan het gaan zijn.

VIER VOETERS heeft onlangs een vragenlijst gestuurd naar 17 bedrijven die veren- en dons producten verkopen in Nederland. 10 van de 17 bedrijven heeft niet geantwoord op ons verzoek, 6 bedrijven refereerden aan veren- en dons branche organisaties (organisaties die ook niet bereid zijn om antwoorden te geven over de herkomst van de veren) en maar 1 bedrijf gaf een gedetailleerde reactie op onze vragenlijst. Een opmerkelijk laag aantal bedrijven blijkt bereid om de gegevens van hun leveranciers bekend te maken.

Wat valt er te verbergen? Waarom is de herkomst van dons en veren in Nederland een geheim?

Dons en veren worden hoofdzakelijk op 2 manieren geproduceerd, door het plukken na de slacht en het plukken van nog levende dieren. Het plukken van nog levende dieren is dierenmishandeling. Aan de veren en het dons zelf is niet te zien of ze van levend of dood geplukte dieren komen. Bovendien worden dons en veren gewassen bij speciale schoonmaakbedrijven, waar ze gemengd worden. Naderhand is het dus niet duidelijk waar dons en veren vandaan komt. Zolang bedrijven niet kunnen bewijzen dat hun veren niet van levend geplukte dieren komen, hebben ze dus een goede reden om de herkomst van hun producten te verbergen.

Het levend plukken gebeurt zelfs terwijl er een Europees verbod voor bestaat. Dit weerhoudt bedrijven er dus niet van om deze gruwelijke methode toe te passen.

Duizenden tonnen dons en veren afkomstig van illegaal verenplukken worden geproduceerd in Hongarije, Polen en China. Duizenden redenen voor de industrie om te laten zien dat hun dons niet afkomstig is van deze gruwelijke praktijken. Maar veren zijn een anoniem product, niemand kan bewijzen of het dons in een kussen afkomstig is van levend geplukte dieren of niet. De herkomst van deze producten is net zo belangrijk als bij eieren en vlees. Daarom vraagt VIER VOETERS consumenten om geen industrie te steunen met dit soort geheimen en te zoeken naar diervriendelijke alternatieven zoals Kapok (van palmbomen) en synthetische alternatieven.

Onderzoek van VIER VOETERS naar het levend plukken

In de EU is het levend plukken van dieren verboden. De grootste producenten van veren en dons zijn gevestigd in Polen, Hongarije en China. In 2008 heeft VIER VOETERS beeldmateriaal verzameld bij 3 bedrijven in Hongarije. De foto’s laten ganzen zien die een buitengewoon gruwelijk leven hadden, in dit geval werden de vogels na het levend plukken nog eens 3 weken gedwangvoederd voor de foie gras industrie. Ganzen voor normale vleesproductie worden 3-4 keer geplukt tijdens hun leven en 1 keer na hun dood. Het verenplukken bevordert het proces van vetmesten omdat de ganzen sneller dikker worden om het gemis van isolatie te compenseren.

Het plukken van de dieren wordt gedaan door zogenaamde ‘veren brigades’, groepen van tot 20 personen die rondtrekken en werken op basis van een contract. Ze worden per geplukt dier betaald en proberen daarom zoveel mogelijk dieren in een zo kort mogelijke tijd te plukken. De volgende choquerende feiten werden ons medegedeeld:


■Ze verwonden de dieren tijdens het proces en moeten de wonden dichtnaaien; dit gebeurt zonder verdoving.
■De dieren raken zo in paniek dat ze zichzelf verstrikken in het hekwerk.
■Ze doen wedstrijden wie het snelst veren kan plukken.
■Ze volgen geen wetgeving omdat dit niet zou werken en deze vorm van dierenmishandeling wordt door de overheid in de doofpot gestopt.


VIER VOETERS wil een eind maken aan het levend verenplukken. Dit jaar heeft de campagne van VIER VOETERS geleidt tot een stop op het plukken van 2 miljoen ganzen in Polen en Hongarije. Dit probleem kan alleen worden opgelost met behulp van de consument.

1)    Koop geen producten met ganzendons.
2)    ‘Gemaakt in Nederland of Duitsland’ betekent niet dat er geen levend plukken aan te pas is gekomen, veren worden regelmatig hergeëtiketteerd zoals is bewezen door VIER VOETERS in Duitsland.
3)    Koop geen ganzenvlees van levend geplukte dieren.
4)    Schrijf naar bedrijven en vraag hun naar de herkomst van de dons en veren die ze verkopen, praat met vrienden en familie over dit probleem.
5)    Geloof de verhalen van  “TÜV Siegels”  of gecontroleerde productie ‘diervriendelijk plukken’ niet.


Levend plukken: een dagelijks gebeuren in Hongarije en Polen ondanks een EU verbod

Miljoenen Hongaarse en Poolse ganzen ondergaan vreselijke pijn door het levend plukken. Zogenaamde “feather brigades” plukken duizenden dieren binnen een paar uur. Dit resulteert in ernstig verwonde vogels, een hoog stress niveau en een aantal dode dieren. Wonden worden ter plekke gehecht zonder verdoving.

Het verkregen dons door deze gewelddadige praktijk wordt in heel Europa verkocht. Het vlees van de gemartelde dieren belandt in de vriezers van Europese supermarkt ketens. “Ondanks een EU verbod op het levend plukken, wordt deze praktijk duidelijk getolereerd in verscheidende landen. VIER VOETERS zal blijven strijden tegen deze barbaarse praktijk en we zijn ervan overtuigd dat we het zullen beëindigen”, zegt Johanna Stadler-Wolffersgrün, chief program officer van VIER VOETERS.

Hongaarse gans producent breekt belofte

Onaangekondigde controles hebben in de afgelopen weken aangetoond dat er nog een aantal zwarte schapen zitten tussen de pluimvee producenten. De Hongaarse producent Hungavid tekende een contract dat een einde betekende voor het levend plukken. VIER VOETERS personeel ontdekte echter duizenden slachtoffers van levende ganzenpluk op Hungavid gans houderijen en documenteerde de resultaten. Het beruchte bedrijf Hungerit dat gebruik maakt van dwangvoeding blijft ook het plukken van levende vogels voortzetten.

Duitsland: VIER VOETERS ontdekt levend plukken – boer krijgt verbod op het houden van dieren

VIER VOETERS heeft ook succes gehad in Duitsland waar een ganzenboer werd ontdekt die zijn ganzen levend liet plukken. De eisen van VIER VOETERS voor een verbod op het houden van dieren, en effectieve maatregelen vanuit de regering werden beantwoord: de boer mag geen dieren meer houden en kan een hoge boete tegemoet zien of gevangenisstraf.
Bron: vier-voeters.nl

 
Nieuwsflits
Een zonnige toekomst voor ex-labapen

Stichting AAP vindt herplaatsadres voor 18 Java-apen - op 24 oktober 2012 gaat een grote groep van 18 vrouwelijke Java-apen van Stichting AAP een mooi nieuw leven tegemoet op het Spaanse eiland Menorca.

Lees meer...
Twitter
Zoeken